29/03/2023

Μισθολογική διαφάνεια – είναι έτοιμες οι Κυπριακές επιχειρήσεις για κάτι τέτοιο;

Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι νομικά να δημοσιεύουν τις μισθολογικές κλίμακες στις αγγελίες θέσεων εργασίας.

Αποτελεί μέρος του νέου νόμου της ΕΕ για τη διαφάνεια των αμοιβών, η οποία συμφωνήθηκε 15 Δεκεμβρίου το 2022, και θα πρέπει να εφαρμοστεί εντός τριών χρόνων. Πολλοί εργοδότες αποφεύγουν επί του παρόντος να αναγράφουν τα μισθολογικά ποσοστά για τις θέσεις εργασίας που προκηρύσσουν και αντ’ αυτού χρησιμοποιούν φράσεις όπως “ανάλογα με την εμπειρία” ή “ανταγωνιστικός μισθός”. Ο νέος κανόνας περί μισθολογικής διαφάνειας θα σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει στο μέλλον να δημοσιεύουν τις μισθολογικές κλίμακες για τις θέσεις εργασίας, όχι μόνο στις αγγελίες εργασίας, αλλά και για το ίδιο το προσωπικό τους.

Το μέτρο αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες δεν αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η διαφάνεια των μισθών είναι ένα ακόμη βασικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι άνδρες και γυναίκες λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίση εργασία. Αποσκοπεί επίσης στο να διευκολύνει τους εργαζόμενους να αποφασίσουν αν αξίζει να υποβάλουν αίτηση για νέες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Related Posts
Share on social media: